Produktinformation Filt



Uldfilt


Da jeg startede min virksomhed i år 2000, var mine filtjakker i 100 % uld "det store hit". Dengang som nu filtede og farvede jeg stoffet selv ligesom jakkerne blev syet op inden farvning og filtning. Det bevirkede, at de kunne variere en del i både tykkelse og størrelse.Da efterspørgslen dalede i takt med finanskrisens indtog, lod jeg på et tidspunkt produktet udgå.


Efter en del forespørgsler fra gamle kunder besluttede jeg dog i 2012 at lade nogle få modeller "genopstå. Disse "2.generations" filtprodukter, bliver i modsætning til tidligere klippet og syet efter farvning/filtning. Det betyder, at materialet stadigt kan variere en smule i tykkelsen, mens selve modellen vil være målfast.

Vask

Tøj af uld, specielt af ubehandlet uld, bør altid vaskes skånsomt og kan i vid udstrækning nøjes med at blive luftet enten i det fri eller i tumbler på kold luft. I moderne vaskemaskiner med uldprogram kan alle filtede produkter fra LONE SPOHR DESIGN vaskes på dette program ved max. 40º, uden at produktet kryber eller filter yderligere. Det er kombinationen, "temperaturchok", sæbe og bevægelse, der får ulden til at filtre.


Brug kun ganske lidt sæbe, helst et specialmiddel til uld. Vask separat eller med tilsvarende farver, da overskudsfarve kan give afsmitning. Tilsæt gerne lidt almindelig husholdningseddike til sidste hold skyllevand. Det bevarer ulden blød og levende (uld holderaf syre frem for base).


For at undgå at statisk elektricitet opstår (primært ved brug af tørretumbler), kan det være en god idé også at tilsætte lidt skyllemiddel. Vrid aldrig men centrifuger eller tryk af i håndklæde og lad det filtede produkt tørre udbredt eller i tumbler ved middel temperatur.


Presning

I modsætning til jersey stofferne tåler alle filtede produkt fra LONE SPOHR DESIGN endog hård presning med damp. Man kan nærmest massere/formgive materialet under denne proces. En anden mulighed er at få stoffet til at trække sig sammen visse steder. Det gøres ved at dampe kraftig, samtidigt med at man krammer/ klapper det pågældende sted. På tilsvarende vis kan det strækkes.

Rens
Når et filtprodukt har været vasket ,er der som regel behov for en oppresning. Vil man undgå det, kan man sende sit filtprodukt til almindelig rens.


Børstning/fnullerfjerning
Alle filtede produkter uanset type vil på et eller andet tidspunkt begynde at fnulre. Det er en naturlig konsekvens af filtnings-processen og kan ikke undgås, men afhjælpes. Mest enkelt ved børstning. De så almindelig kendte ”fnugruller” er dog sjældent tilstrækkeligt effektive. I stedet anbefales en textil klædesbørste (vendbar riflet velour – ofte rød).

Det er dog ikke alle textilbørster, der er af lige god kvalitet og andre former for børster kan også bruges, blot de besidder en vis stivhed. Også her gælder det, at materialet ikke er specielt sart. En anden og rigtig god mulighed er en elektrisk tøjshaver, eller en fnullerskraber, hvoraf sidstnævnte kan købes hos Lone Spohr Design..

Afklipning
Jeg bliver af og til spurgt, om det er muligt at afkorte/klippe i mine filtede produkter. Hertil kan jeg sige, at man uden problemer kan klippe på alle leder af stoffet, uden at det af den grund “løber”.


Lukketøj/nåle

Alle jakke modeller er tiltænkt lukning med en personlig brochenål, hvorfor lukketøj ikke automatisk medfølger. Ønsker man at anvende kraftigere nåletyper som eksempelvis de store "sikkerhedsnåle", skal man være opmærksom på, at disse nåle vil kunne lave små huller i stoffet, hvilke kan være let synlige specielt i lyse stoffer men som dog ikke får stoffet til at "løbe" yderligere.